Logga in - Kundvagn - Till kassan
 

Tillverkare



Nyhetsbrev

E-post:

 Prenumerera
 Inte prenumerera

Information om calicivirus (noro- och sapovirus)

Andra benämningar: norwalkinfektion, vinterkräksjuka, akut smittsam icke bakteriell gastroenterit, winter vomiting disease.
Dessa virus är relativt nyupptäckta. Här ingår många olika virus, och benämningen på sjukdomen har varierat mycket under åren (akut smittsam ickebakteriell gastroenterit, vinterkräksjuka).  

Längst ner finner du kurvor på smittspridning nu och tidigare år.

Orsakande mikroorganism, smittvägar
och smittspridning

I gruppen humana norovirus ingår noro- och sapovirus. Humana norovirus uppträder i två genogrupper med ett stort antal genotyper. Sapovirus uppträder i fem genogrupper, varav fyra är humana. De kan, liksom andra virus, överleva men inte tillväxa utanför den levande organismen. Människan är enda kända reservoar.

Norovirus finns i hela värden, förekommer ofta i utbrott och kan drabba alla åldersgrupper. Virus utsöndras i mycket stora mängder främst i avföringen och det kan spridas på olika sätt:

  • via direkt eller indirekt kontakt med smittade personer (även kräkningar kan smitta)
  • via dricksvatten, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten
  • via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen har varit sjuk. Livsmedlet utgör i detta fall en transportör av smittämnet.

Viruset har vid utbrott visat sig vara synnerligen smittsamt. Smittade personer kan sprida smitta upp till två dygn, ibland längre, efter att de tillfrisknat. Långtidsbärare av norovirus är känt.

Inkubationstiden är 12–48 timmar.

Symtom, komplikationer, behandling och diagnostik

Symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk, yrsel och feber. Sjukdomen är självläkande inom några dygn, men vätskebehandling kan ibland behöva ges. Återinsjuknanden är ganska vanliga.

Diagnos kan ställas via viruspåvisning med ELISA eller elektronmikroskopisk undersökning av avföringsprov från akut sjuka personer eller genom molekylärbiologiskt påvisande av virus.

Källa smittskyddsinstitutet

Allmänt förebyggande åtgärder

Enligt smittskyddsinstitutet bör allmänt god hygien och bra livsmedelshygien hållas, t.ex. ska endast kökspersonalen ha tillträde till restaurangköken. Livsmedelspersonal med mag- och tarmsymtom ska inte arbeta.  
Att aktivt tvätta riskytor såsom, tangentbord, möss, handtag telefoner mm, med sprit minskar riskerna ytterliggare för att personalen drabbas. Fråga oss om du vill veta mer om hur du kan skydda din personal.  

Kända utbrott

  • Vid ett utbrott insjuknade 100 elever på en skolresa. Smittspridningen skedde via nära kontakt med sjuka elever, och i vissa fall räckte det med att man hade bott i samma rum där magsjuka elever tidigare bott.
  • Vid ett annat utbrott insjuknade 155 gäster som ätit julbord på en restaurang. Några bland personalen hade tidigare varit sjuka, bl.a. en av kockarna som skar lax till julbordet.
  • Ett dygn efter en utbildningsträff för 100 personer insjuknade 47 av dessa med framför allt muskelvärk och magont. Träffen hade avslutats på en restaurang med en gemensam buffé bestående av ett mindre antal rätter. Provtagning visade norovirus hos fem ur sällskapet. Ingen från personalen i restaurangen hade varit sjuk.
  • Sensommaren 2003 insjuknade över 300 personer med häftiga kräkningar, diarréer och i vissa fall feber. Nästan alla personer som insjuknat hade ätit på samma restaurang mellan 12.00 och 15.00 samma lördag. Det framkom senare att en anställd på restaurangen varit sjuk och kräkts inne på en personaltoalett på morgonen.
  • I början av 2004 insjuknade 35 personer av 40 på ett barndop efter att ha ätit hemmagjord tårta med djupfrysta hallon. Faecesprov från ett sekundärfall var positivt för norovirus.
  • Scania i södertälje drabbades särskilt hårt hösten 2007 när 400 personer ur deras personal tvingades sjukskriva sig. Smittkällan är ännu okänd.

 

 

 

collapse/expand Kundvagn

Din kundvagn är tom.



Sök